Προώθηση των πωλήσεων και κυρίως των εξαγωγών ΜμΕ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Προγράμματα – Προσκλήσεις

Προώθηση των πωλήσεων και κυρίως των εξαγωγών ΜμΕ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Η δράση «Προώθηση των πωλήσεων και κυρίως των εξαγωγών» στοχεύει στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων των τομέων προτεραιότητας της περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, όπως αυτοί εξειδικεύονται για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (προτεραιοποίηση της RIS3 της ΠΒΑ), μέσω της στήριξης υφιστάμενων, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για την  ενίσχυση της εξωστρέφειας τους.

Με τη συγκεκριμένη Δράση επιδιώκεται:

  • Η βελτίωση βασικών δεικτών ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων
  • Η βελτίωση ικανοτήτων των επιχειρήσεων με στόχο την ένταξή τους σε διεθνείς αλυσίδες αξίας

Οι κατηγορίες πράξεων που δύνανται να περιλαμβάνονται σ’ αυτό τον τύπο δράσεων αναφέρονται σε
ενίσχυση υφισταμένων ΜΜΕ με επιχορηγήσεις (grants), προκειμένου είτε να αυξήσουν τις ήδη
πραγματοποιούμενες πωλήσεις τους, είτε και να αναπροσαρμόσουν τις πωλήσεις τους προς αγορές του
εξωτερικού.

Κάθε επενδυτικό σχέδιο, θα βαθμολογείται επιπλέον εφόσον τεκμηριωμένα συνδέεται με μια τουλάχιστον προτεραιοποίηση της RIS3 της ΠΒΑ και οι δαπάνες που θα περιληφθούν σε αυτό να την εξυπηρετούν.

Η δράση χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο» στο πλαίσιο της Προτεραιότητας 1 «Μετασχηματισμός της οικονομίας της Περιφέρειας, με αύξηση του μεγέθους και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, κυρίως μέσω και της έξυπνης εξειδίκευσης (ΕΤΠΑ)», και ειδικότερα του Ειδικού Στόχου 3: «Ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγικών επενδύσεων».

Η Δημόσια Δαπάνη της Δράσης ανέρχεται σε 4.000.000€ με δυνατότητα υπερδέσμευσης 200% και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνική Συμμετοχή. Το ΕΤΠΑ συμβάλλει στη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των επιπέδων ανάπτυξης των διαφόρων περιοχών μέσα στην Ένωση και στη μείωση της υστέρησης των λιγότερο ανεπτυγμένων περιφερειών με τη συμμετοχή στη διαρθρωτική προσαρμογή των περιφερειών των οποίων η ανάπτυξη καθυστερεί και στη μετατροπή βιομηχανικών περιοχών σε παρακμή, συμπεριλαμβανομένης της βιώσιμης ανάπτυξης και της αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προκλήσεων (Άρθρο 2 Κανονισμού ΕΚ 1058/2021).

Η Δράση υλοποιείται σε όλα τα στάδια (υποβολή, αξιολόγηση, ενστάσεις, υπαγωγή, έλεγχος, πιστοποίηση, τροποποίηση, πληρωμή, έλεγχος μακροχρονίων υποχρεώσεων κλπ.) μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), η πρόσβαση στο οποίο παρέχεται στους δυνητικούς δικαιούχους της Δράσης μέσω της ιστοσελίδας https://app.opske.gr/ και στο οποίο υποχρεωτικά οι δικαιούχοι των ενισχύσεων υποβάλλουν το σύνολο των αιτημάτων προς την ΕΥΔ/ΕΦ (π.χ. αιτήματα χρηματοδότησης, ενστάσεις, αιτήματα ελέγχου, αιτήματα τροποποίησης κλπ).

Οι ενισχύσεις της παρούσας Δράσης θα διατεθούν στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 2023/2831 (OJ EL L 15.12.2023) της Επιτροπής της 13ης Δεκεμβρίου 2023 σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (De Minimis).​

Σε ποιους απευθύνεται

​​​​​Να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεων: επιχειρήσεις εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρία ή Ετερόρρυθμη Εταιρία, Ι.Κ.Ε, ατομικές επιχειρήσεις και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του Ν. 4430/2016 όπως ισχύει, Ναυτιλιακή Εταιρεία Πλοίων Αναψυχής (ΝΕΠΑ), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί. 

Περίοδος υποβολής

από 16/9/2024 έως 14/11/2024 (εως 15:00)

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) (https://app.opske.gr/) 

κάνοντας χρήση του τυποποιημένου Εντύπου Υποβολής Αίτησης Χρηματοδότησης (Ενδεικτικό έντυπο ηλεκτρονικής υποβολής στο Παράρτημα Ι) και συνοδεύεται από όλα τα αναγκαία κατά περίπτωση 

δικαιολογητικά που προβλέπονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ «Δικαιολογητικά υποβολής/ένταξης». 

Είδος ενίσχυσης

Περιοχή εφαρμογής

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Ν​​α δραστηριοποιούνται ή να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική επικράτεια και να πραγματοποιήσουν επένδυση αποκλειστικά εντός Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. ​

Όροι και προϋποθέσεις

Ως υφιστάμενες νοούνται οι επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον δύο (2) πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές …

Ως υφιστάμενες νοούνται οι επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον δύο (2) πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις 2022-2023 πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης 

χρηματοδότησης.

Κλεισμένη πλήρης διαχειριστική χρήση, νοείται η χρήση για την οποία έχει προσδιοριστεί λογιστικά το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα και έχουν υποβληθεί τα προσήκοντα φορολογικά έντυπα (πχ έντυπα Ε3 

& Ν) στην ΑΑΔΕ και η οποία έχει διάρκεια 12 μήνες.

Αναλυτικά όλοι ​​οι όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής αναφέρονται στο αρχείο της Προκήρυξης (βλ. Σχετικά Αρχεία)

Τι χρηματοδοτείται

​Ενδεικτικά, οι ενέργειες που θα ενισχύονται αφορούν στα εξής:

  • Εκπόνηση business plan με συγκεκριμενοποίηση των στόχων κάθε ΜΜΕ.
  • Αναζήτηση ευκαιριών σε νέες αγορές του εσωτερικού ή/και του εξωτερικού μέσω ερευνών αγοράς,  συμμετοχή σε εκθέσεις, οργάνωση εμπορικών/επιχειρηματικών αποστολών.
  • Ενδυνάμωση της θέσης τους σε υφιστάμενες αγορές του εξωτερικού, κυρίως μέσω διεύρυνσης των δικτύων και συνεργασιών τους, ανάπτυξη νέων προϊόντων, με ανάλογες παρεμβάσεις στον εξοπλισμό και στις διαδικασίες παραγωγής, κατά κύριο λόγο με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. 
  • Αναβάθμιση της προβολής των προϊόντων στο εξωτερικό μέσω branding, καθιέρωσης σήματος ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, συμμετοχές σε αναγνωρισμένες διεθνείς εκθέσεις κλπ.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 60.000€ έως
300.000€. 

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός δεν δύναται να υπερβαίνει το τριπλάσιο του
υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις δύο πλήρεις κλεισμένες
διαχειριστικές χρήσεις, πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (2022-
2023), με ανώτατο όριο το ποσό των 300.000€. 

Επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό μικρότερο των 60.000€ κρίνονται μη επιλέξιμα εξ’ αρχής και δεν
δύνανται να υποβληθούν. 

Στην περίπτωση που το επενδυτικό σχέδιο έχει προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 300.000€, το
υπερβάλλον ποσό θεωρείται ιδιωτική συμμετοχή 100% για την υλοποίηση του σχεδίου και παρόλο που
οι υπερβάλλουσες δαπάνες δεν επιχορηγούνται, αντικείμενο αξιολόγησης και παρακολούθησης-ελέγχου
αποτελεί το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου, συμπεριλαμβανομένου και του υπερβάλλοντος κόστους.
Σε κάθε περίπτωση ο τελικός επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του έργου δεν μπορεί να είναι
μικρότερος από το ελάχιστο όριο των 60.000€. ​

Η δημόσια δαπάνη για όλα τα επενδυτικά σχέδια ανέρχεται στο 50% του επιχορηγούμενου
προϋπολογισμού, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από ιδιωτική συμμετοχή.
Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής ο δυνητικός δικαιούχος μπορεί να χρησιμοποιήσει ίδιους
πόρους ή και δάνειο​.

Οι επιλέξιμες δαπάνες αναφέρονται αναλυτικά στο αρχείο της Προκήρυξης (βλ. Σχετικά Αρχεία)

Προϋπολογισμός

Σχετικά αρχεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *